Øreakupunktur

Øreakupunktur har sammen med krops akupunktur været brugt i Kina i flere år. Langt de fleste af de specielle punkter som vi kender i dag, er af nyere opdagelse, der er ca. 200 punkter på øret.

Øreakupunktur er en refleksterapi, hvilket vil sige at vi stimulerer punkter på øret. Disse punkter afspejler organer, og alle kroppens systemer. Desuden er der mange specialpunkter som hæmmer og stimulerer kropsprocesser. Vi prøver at aktivere kroppen til større egen helbredelse, gennem aktivering eller hæmning af processer.

Refleksterapi kendes også fra fod- og hånd zoneterapi. Gennem stimulering af punkterne ændrer vi nervesignaler fra et organ som punktet repræsenterer, dermed andres også biokemiske processer og videre fysiologiske processer.

Øreakupunktur er først og fremmest en terapiform som behandler gennem nervesystemet. Derfor er metoden ikke god til fysiologiske processer som f.eks. ødemer i benene, her vil massage og urter være betydeligt bedre.

Øreakupunktur bruger som de fleste refleksterapier der retikulære system. Det er et netværk af nervetråde og nerveceller som forbinder rygmarven til hjernen og som samtidigt er forbundet med nervesystemet i refleksområder. Det består af rygmarven, den forlængede rygmarv og hjernebroen, denne del styrer nervefunktion til bl.a. forplantning, regulering af hjerteslag, åndedræt og opmærksomhed.

Det rektikulære system modtager impulser fra elle indad førende afferente nervebaner og som står i forbindelse med de udad førende efferenter nervebaner. Signalerne fra kroppen løber igennem rygmarven ( medulla spinalis ) gennem bad hornene, de løber ud i kroppen gennem for hornene.

Det retikulære system kan aktivere eller hæmme de nerveimpulser som passer det, der igennem indvirker det på hele centralnervesystemet. Dette er grunden til at det især er nervesignaler som øreakupunktur arbejder med. Reaktions- og funktions ændringer i kroppen sker pga. en nervemæssig påvirkning.

Det er derfor klart at øreakuounktur ikke vil have den støre effekt på feks. Urinsyre i led, da denne lidelse intet har at gøre med en nervemæssig funktion, men er en depotlidelse, men øreakupunktur kan reducere smerten fra ledet.